Транспортната схема не удовлетворява всички и сме длъжни да се съобразим с тях, категоричен е кметът

Кметът на Бургас Димитър Николов реагира остро срещу ръководството на „Бургасбус” по повод отсрочката, която беше дал за цялостното въвеждане на новата транспортна схема на града. Градоначалникът публикува позицията си, с която дава ултиматум до сряда да му бъдат представени предложения за промени, съобразени с очакванията на бургазлии.

Ето пълния текст на позицията на Димитър Николов:

„В сряда изтича срокът, който дадох на ръководството на „Бургасбус“ да ми представи конкретни решения на проблемите с транспортната схема в града, съобразени с интересите на гражданите. През двата месеца от въвеждането тя трябваше да бъде адаптирана към спецификата на града така, че да е удобна за хората, но виждам, че това не навсякъде е факт. Има полезни промени, които се одобряват от всички и те ще бъдат запазени. Но, през това време се срещнах с десетки съграждани, четох много коментари в интернет, получих възражения и предложения, особено от жители на „Меден рудник“. Така стигнах до категоричния извод, че транспортната схема не удовлетворява всички и сме длъжни да се съобразим с тях.

През годините ми като кмет, съм се ръководил единствено от убеждението, че всеки нов проект трябва да води към подобряване качеството на живот на моите съграждани.

Съзнавам, че проектът „Интегриран градски транспорт“ е изключително мащабен и непознат за България и няма как неговото реализиране да не носи текущи проблеми. Но, идеята му не е само да се возим в нови автобуси, а схемата да е максимално удобна за жителите на всички райони. При наличието на толкова оплаквания, предимно от „Меден рудник“, няма как да не реагирам. И в крайна сметка няма никакво значение тежката европейска експертиза и подготвеност на чуждестранните специалисти, консултирали проекта, защото знам, че не може да се реализират общи стандарти, без да са съобразени със спецификата на Бургас.

А сега, конкретно.

Исканията на хората, които „Бургасбус“ съм задължил да удовлетвори, са:

- Решаване на проблема с липсата на валидатори в тролеите и маршрутките, което води до оскъпяване на пътуването;

- Свеждане до минимум необходимостта от прикачвания от едно на друго превозно средство, което води до удължаване на времето за пътуване;

- Съобразяване с искането да се удължат маршрутите на определени линии така, че да свързват отдалечените зони в града.

Уважаеми съграждани, разпоредил съм на 22 февруари – сряда, ръководството на „Бургасбус“ да бъде готово с конкретни предложения, които в максимална степен да бъдат съобразени с очакванията на бургазлии.”

Управителят на „Бургасбус” инж. Петко Драгнев заяви пред наш репортер, че е запознат с проблема. „Длъжни сме да се съобразим с исканията на гражданите. Запознат съм с позицията на градоначалника Димитър Николов. В сряда ще свикам извънредна пресконференция, на която ще представя новите промени в транспортната схема на града. Те най-вероятно ще влязат в сила в петък”, каза Петко Драгнев.

Източник: Flagman.bg

 
Copyright © 2024 Градски транспорт Бургас. All Right Reserved.
placeholder